Blodpropp
När man får en blodpropp så levrar sig blodet och täpper till ett blodkärl. Risken att få en blodpropp ökar om du har suttit stilla under en längre tid, tagit p-piller, är överviktig eller äldre. Blodpropp heter Ventrombos och i det fall den blir allvarlig kallas den för djup Ventrombos.
En blodpropp kan bildas var som helst i kroppen, men det är vanligast att de bildas i venerna i underbenet eller i bäckenet. Venerna är blodkärl som för blodet till hjärtat. Tillståndet kan bli väldigt allvarligt. Om en del av proppen lossnar från kärlväggen så finns det en chans att den följer med blodet till lungorna där det kan orsaka lungemboli och propp i lungan.
Symtomet för en blodpropp varierar från person till person. Beroende på hur stor blodproppen är så kan det vara möjligt för blodet att finna andra vägar, vilket kan ge andra symtom.
De vanligaste symtomen är smärta i hela eller delar av benet, svullnad och rodnad. Benet blir varmt, spänner och kan svullna under en längre flygresa är det vanligt att man drabbas av en blodpropp i benen.
För att förebygga detta så är det viktigt att man rör på benen och spänner benmusklerna regelbundet under resan. Tänk på att inte sitta med korslagda ben under en längre tid. Man kan även köpa speciella stödstrumpor (kompressionsstrumpor) som hjälper till att öka blodcirkulationen samt motverkar och lindrar svullna/trötta ben och åderbrock.
Du bör vända dig till akutmottagning på sjukhus om du:
Känner dig mycket trött, är andfådd och har smärta/svullnad i benet
Plötsligt känner smärta i benet utan annan orsak som ischias, träningsvärk med mera.
Om det finns risk för att du ska få en blodpropp så får du en speciell medicin som tunnar ut blodet. Då är det inte lika stor risk att blodet levrar sig. Detta är mycket viktigt, speciellt om du ska opereras.