Behandling av insektsbett

 

De flesta insektsbett försvinner av sig självt ganska snabbt och enda symtomet är att det kliar. Däremot är den största risken att klia sönder bettet och en infektion uppstår i såret som kan kräva läkarvård.

 

Flera personer utvecklar mer synliga symtom som stora bölder och en intensivare allergisk reaktion som kliar mer, i dessa fall kan symtomen lindras enligt följande:

 

Antihistamin i tablettform, kan både förebygga och behandla bettet.Du kan smörja på Hydrokortison som mildrar symtomen.Saliv från mygg och gift från getingar är till stor del proteinbaserade vilket innebär att om värme tillförs kan slår man sönder giftets konstruktion, med effekt att symtomen mildras i många fall och kan försvinna helt.

 

I Asien är en värmebehandling genom varma stenar eller ett upphettat stycke tyg på bettet en gammal tradition. Dessutom finns i Asien små gröna flaskor innehållande en mixtur av bland annat mentol som skapar en värmereaktion mycket effektivt. I Sverige finns en produkt för lindring av symtomen som heter After Bite, den innehåller ammoniak, den har en värmande effekt på bettet som därmed lindrar symtomen.

 

Behandling av geting och bi-stick

 

Egenvård om du blivit stucken

 

Ta bort eventuell gadd, försök få med dig hela giftsäcken.Sticket kan lindras genom att fukta huden och gnida in en tablett med acetylsalicylsyra som Magnecyl, Bamyl, Treo, Ibuprofen eller Ipren. När symtomen är borta bör man tvätta bort tabletten.Huskurer som att gnida en vitlöksklyfta eller ättika fungerar bra. Utsätt området med is eller annan kyla.Mer beprövade medel för lindring är Kortisonsalva, Xylocain kräm och After Bite.Du kan trycka en sockerbit på det angripna området vilket gör att gift sugs upp i sockerbiten.Det hjälper även att hålla den angripna kroppsdelen högt för att minska smärtan.Om hudreaktionen blir större än 10 cm rekommenderas Antihistamin i tablettform. (FASS)

 

Vid mer allvarliga fall - geting och bi-stick

 

Så fort den stuckna personen blir illamående, begynnande ansiktssvullnad eller får svårt att andas ska läkare uppsökas. Den allvarligaste reaktionen är allergichock (anafylaktisk chock) och den kräver omedelbar läkarbehandling med adrenalinspruta. Ring 112 för vidare rådgivning.