Barn drabbas allvarligast av turistdiarré
Sannolikheten att drabbas av turistdiarré under en resa i tropiska länder är hög. Fler än tre av tio drabbas. Barn är särskilt utsatta och symptomen samt konsekvenserna kan bli betydligt värre än för vuxna. Största risken hos barn är uttorkning. Det är även svårare att skydda ett barn från smitta. Genom att vara uppmärksam på rätt saker kan detta förebyggas.
Turisdiarré är ett gissel för alla drabbade men för barn kan det bli betydligt värre än för vuxna. Händer hör till en av de största smittspridarna och barns händer hamnar ofta i munnen.
Turistdiarré beror främst på en förändrad bakterieflora i det vi får i oss mot det vi är vana vid. Huvudorsaken är främst bakterien E.Coli (ETEC). Vanlig turistdiarré går vanligtvis över på några dagar. Däremot om man drabbas av någon av de mer allvarliga magsjukdomarna som Campylobacter, Salmonella och Shigella kan läget bli betydligt värre. Hela sju av tio reserelaterade sjukdomar som inrapporteras till Smittskyddsinstitutet är magsjukdomar.
Den största risken för ett barn i samband med diarré är att drabbas av vätskebrist och därmed uttorkning. Barn har oftast svårare att säga hur de mår och därför är det viktigt att på ett tidigt stadium känna igen tecknen för uttorkning.
Särskilt barn under två år löper högre risk för att få svårare symptom. Tecken på uttorkning är feber, muntorrhet, viktförlust, minskad mängd och mörkfärgad urin, slöhet och insjukna ögon. Om barnet inte har lust att dricka eller att det finns blod i urin eller avföring är det tecken på ett allvarligt tillstånd och då behövs läkarhjälp snabbt.
Det rekommenderas inte att ge barn under två år stoppande medel då dessa kan bli direkt farliga för barnet på grund av ökad risk att bli giftigt och skapa komplikationer i tjocktarmen. Dricka mycket vatten och framförallt att använda vätskeersättning som innehåller både salt och socker rekommenderas.
Sockerdricka och liknande är mindre lämpligt då det kan öka uttorkningen.Handhygienen och vad barnet äter är helt avgörande för att slippa magproblem. Tvätta barnens hände ofta och smörj in dem med handdesinfektion. Alcogel är mer lämpligt än vanlig handsprit då den är återfuktande annars riskerar huden att bli torr. Desinficerande handservetter är ett bra komplement.
Maten måste vara genomkokt eller genomstekt. Frukt och grönsaker bör vara skalade. Undvik isbitar till drycken. Råa ägg som kan finnas i lokalt producerad glass samt i dressingar som är baserade på majonnäs bör undvikas. Dricker man vatten bör det vara flaskvatten. Bröstmjölk är det säkraste alternativet för de små barnen.
Det finns få behandlingar för de yngsta barnen och därför är det viktigt att förebygga riskerna och observera tecknen på uttorkning.
Med alcogel till händerna i förebyggande syfte, vätskeersättning för behandling av eventuell uttorkning och att tänka på vad barnet dricker samt äter undviks många onödiga problem.