USA

 

Huvudstad: Washington

Folkmängd: 307 miljoner

Statsskick: republik

Språk: Engelska

Landsnummer: 1

Polis/ambulans nr: 911

Yta: 9 372 614 km²

Religion: Kristna

Valuta: US-dollar (USD)

 

Amerikanska Ambassaden i Sverige

Amerikanska ambassaden,

Dag Hammarskjölds väg 31

Tel nr. 08-783 53 00

www.usemb.se

 

Svenska Ambassaden i USA

2900 K Street, N.W.
Washington, D.C. 2000

Tel nr. 1-202-467 26 00

 

 

Från och med 26/10-04 är det bara de röda maskinläsbara passen som gäller. Har du ett gammalt blått pass så måste du söka visum, det är oftast billigare och går snabbare att skaffa sig ett nytt pass istället. HIV-test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

På västkusten i Kalifornien utbryter ganska ofta skogsbränder och jordbävningar av olika stor skala. Delstater i norr och mellersta USA drabbas ofta av orkaner dessutom kan stora snöstormar förekomma. I de östra delarna är det under vinter halvåret stor risk för underkylt regn vilket skapar stora problem i trafiken.

 

I delstaterna som ligger i södra USA inträffar tropiska stormar och orkaner. Dessutom har södern problem med torka precis som i väst alltså finns det risk att brand uppstår.

 

Något som är bra att som turist ha i åtanke vid resande till USA är det mycket varierande klimatet. Temperatur- och väderskiftningar sker frekvent beroende på årstid och delstat vilket kan skapa en del problem för turister.

För att klara sig undan från stormar och orkaner är det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad via väderleksrapporter som sänds via radio eller tv. Med sunt förnuft kommer man långt.

 

Säkerhet:

 

I USA gäller, precis som i alla länder, att undvika mörka platser och att inte gå omkring ensam under nattetid. Brottsligheten är väldigt varierad i USA beroende på stad och stadsdel. Den är som högst i storstäderna. Ett vanligt problem är ficktjuvar som verkar vid flygplatser, tågstationer bussterminaler och välbesökta turistattraktioner. Därför bör viktiga tillhörigheter såsom pass och fickpengar hållas under god uppsyn. Ett bra tips är att lämna de värdesaker du inte behöver för dagen i hotellets säkerhetsbox.

 

I USA, som varit utsatta för ett antal terroristattacker, har säkerhetsministeriet introducerat en skala med fem nivåer på vilken man kan avläsa hur läget ser ut för stunden. Den lägsta nivån har färgen grön (Low), den högsta har färgen (Severe). Emellan dessa två, i stigande ordning är blå (Guarded) som är näst lägst. Därefter följer gul (Elevated) och orange (High) som är näst högst på skalan.

 

Vid resa genom USA med exempelvis hyrbil, vilket är ett vanligt sätt att ta sig igenom landet på, bör du kolla över vilka lagar och regler som gäller i respektive delstat så att vistelsen blir så pass smidig som möjligt.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 37° 5.4144', W 95° 42.7735'
Decimal: 37.0902, -95.7129

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.