Turkiet

 

Huvudstad: Ankara

Folkmängd: 74 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Turkiska

Landskod: +90

Polis/ambulans: 112

Yta: 779 452 km²

Religion: Islam

Valuta: 1 turkisk lira = 5,6 kronor

 

Officiell hemsida för turism:

www.tourismturkey.org

 

Turkiska Ambassad i Sverige

Dag Hammarskjölds väg 20,

Stockholm

Telnr. 08-23 08 40

 

Sveriges Ambassad Ankara

Postadress Embassy of Sweden B.P. 3, Kavaklidere 06692 Ankara

Adress Katip Celebi Sokak 7 Kavaklidere Ankara

Tel:+90-312-455 41 00

 

 

För inresa till Turkiet krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Vid resa över 3 månader behövs ett visum. HIV-test ej nödvändigt.

 

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Turkiet befinner sig på gränsen mellan två kontinentalplatåer och sedan 1900-talets början har det förekommit ett 30-tal jordbävningar som alla placerats över 7.0 på Richterskalan. De flesta jordbävningarna förekommer i östra delarna av landet, men även väst- och sydkusten har varit drabbade av stora jordbävningar.

Jordbävningarna kan även orsaka flodvågor, s.k. tsunamis i Marmarasjön, Egeiska havet och Medelhavet. 1999 meddelade internationella informationscentret för tsunamis, ITIC, att jordbävningen som inträffat strax öster om Istanbul orsakat flodvågor på upp till fyra meter.

 

Säkerhet:

 

Säkerheten på de vanligaste turistorterna är generellt sett mycket god. Kriminaliteten är relativt låg och antalet rån, överfall och andra våldsbrott är jämförbart med de flesta EU-länders statistik. Man bör vara uppmärksam på väskor, plånböcker och andra värdesaker om man befinner sig i basarområden och i andra folksamlingar.

I östra Turkiet inträffar det relativt ofta terrordåd riktade mot turkiska soldater. Det har även förekommit en del mindre terrordåd i turistorter, men inga utländska turister har fått allvarliga skador.

 

Risken för trafikolyckor är hög och man bör vara försiktig om man ger sig ut i trafiken. Tänk på att tempot är högre och att det är ganska vanligt att trafikanter är alkoholpåverkade, även rödljuskörningar är vanliga. Om ni hyr bil, moped eller dyl. bör ni kontrollera om fordonet är försäkrat.

Det är förbjudet att använda mobiltelefon i trafiken och det kan medföra dryga böter. Vid kontantuttag är det relativt vanligt att turister "får hjälp" av någon snäll förbipasserande person som visar hur bankomaten fungerar, många har blivit rånade på detta fräcka vis. Ta aldrig hjälp av någon utomstående och se till att hålla koden dold vid uttag.

 

Du förväntas alltid att kunna legitimera dig när du vistas i Turkiet och kan bli ombedd att visa upp pass och eventuellt visum. Om du befinner dig på en turistort är det bäst att förvara passet i säkerhetsboxen, men om du reser omkring i landet bör du alltid ha det med dig. Glöm inte att ta kopior på passet och förvara dessa på en säker plats.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

Dödlig fästingburen sjukdom i Turkiet

 

Den farliga sjukdomen Krim-Kongo som överförs av fästingar skördar liv varje år i landet. Under år 2012 har fem personer avlidit på grund av sjukdomen. Risken att drabbas på semesterorter är ytterst liten men större på landsbygden. Mellan maj och september infaller den största risken att drabbas av virussjukdomen Krim-Kongo.

 

Den region som haft mest problem med sjukdomen är de centrala och östra delarna av Anatolien. Störst risk är det för hemvändande turkiska invandrare på besök i sina hembyar. Vid ett utbrott av sjukdomen år 2009 i Turkiet blev 274 personer smittade varav 61 personer avled. Läs mer om Krim-Kongo på denna länk.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 38° 57.7909', E 35° 14.4339'
Decimal: 38.9632, 35.2406

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.