Thailand

Huvudstad: Bangkok

Folkmängd: 65 miljoner

Statsskick: Monarki

Språk: Thailändska

Landskod: +66

Polis/ambulans: 191

Yta: 513 113 km²

Religion: Buddhism

Valuta: 5 Baht = 1 krona

Officiell hemsida för turism:

www.tourismthailand.org

 

Thailands Ambassad i Sverige

Floragatan 3, Stockholm

Tel nr. 08-791 73 40

Svenska Ambassaden i Thailand

First Pacific Place,
140 Sukhumvit Road, Bangkok

Tel nr. +66-2-263 72 00

För inresa till Thailand krävs ett giltigt pass minst 6 månader. Vid resa längre än 30 dagar behövs ett visum. HIV-test ej nödvändig och det finns heller inga restriktioner för inresa för personer med HIV/AIDS.

Vanligaste naturkatastroferna:

Det förekommer jordbävningar i delar av Thailand. Jordbävningar under havet kan orsaka flodvågor och tsunamis. I sådana situationer uppmanas resenärer följa de lokala myndigheternas anvisningar och ta reda på evakueringsvägar i hotellet. Numera finns det Tsunami - varningssystem. 79 varningstorn har också blivit utplacerade utmed Andamankustens sex Thailändska provinser och skyltar för evakueringsvägar har satts upp på turistorter.

Under monsuntiden från maj till oktober förekommer kraftiga strömmar på kusten vid Andamansjön, vilket man bör tänka på när man badar. Torka och marksättning förekommer i Bangkok, som är en följd av uttunningen av grundvattnet.

Säkerhet:

Brott som riktas mot turister, särskilt stölder, har ökat överallt i Thailand i och med att turismen ökar. Förvara pass och värdeföremål i säkerhetsbox istället för på hotellrummet. Var uppmärksam på väska och plånbok när du shoppar.

Militärkupper är vanliga i Thailand, och den politiska utvecklingen i landet just nu kan leda till eventuella oroligheter. Bombattentat har förekommit i Bangkok, men inget tyder på att turister är mål för dessa attentat. Turister rekommenderas dock att undvika stora folksamlingar, då främst demonstrationer. UD avråder resor till de fyra sydligaste provinserna nära Malaysia. Man bör också undvika att färdas över gränsområdet till Malaysia pga. oroligheter.

Trafiksituationen i Thailand är en helt annan än den här hemma. Du bör vara försiktig om du som turist själv kör ett fordon. Vid en olycka är den vanligaste konsekvensen att all skuld läggs på turisten. Du bör också tänka på att det är vanligt att fordon inte är försäkrade.

Det kan vara bra att ta reda på de säsongsmässiga badförhållandena. Under monsunperioden från maj till oktober förekommer höga vågor och kraftiga underströmmar längs kusten. Uppmärksamma då flaggsignaler som kan sitta uppe på större stränder. Efter tsunamikatastrofen har man på flera ställen upprättat varningssystem för jordbävningar under havsytan, och evakueringsplatser finns anvisade på många ställen.

Denguefeber

Thailand svarar för majoriteten av de som blir smittade av denguefeber. Ungefär hälften av alla resenärer från Sverige som blir smittade blir det i Thailand. Det råder en betydande underdiagnostik vilket innebär att mörkertalet är stort. I Thailand är det främst Krabi och Koh Lanta där flest drabbas.

Denguefebern ökar särskilt under regnperioden, vilken infaller under den svenska sommaren och hösten. Resenärer från Sverige löper därmed högre risk att drabbas under denna period. En av hundra riskerar att drabbas av denguefeber av dem som befunnit sig i landet under en månad. Läs mer om denguefeber här!

Farliga maneter

Till de farligaste maneterna i världen hör Kubmaneten, som även kallas för havsgeting. Havsgetingen finns normalt i Australien men har spridit sig till Thailand.Ett varningens finger bör dock höjas vad gäller maneter. En svensk avled i Thailand 2008 genom att ha blivit bränd av en kubmanet. Även under 2010 har en svensk resenär omkommit av den dödliga maneten och en svensk flicka blev allvarligt skadad. Läs mer om maneter!

Hälsa:

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 15° 51.9676', E 100° 59.1134'
Decimal: 15.8661, 100.9852

Här på kartan till höger kan ni se aktiviteten gällande denguefeber i landet.

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.