Mexiko

 

Huvudstad: Mexico City

Folkmängd: 106 Milj

Statsskick: republik

Språk: Spanska

Landsnummer: 52

Polis/ambulans nr: 066, 060, eller 080, 911 på vissa orter

Yta: 1 972 550 km²

Religion: Katoliker

Valuta: mexikansk peso (MXN)

 

Officiell hemsida för turism:

http://www.visitmexico.com/

 

Mexicos Ambassad i Sverige

Grevgatan 3

114 53 STOCKHOLM

Tel nr. 08-6635170

 

Svenska Ambassaden i Mexico

Embajada de Suecia

Paseo de las Palmas 1375

Col. Lomas de Chapultepec

11 000, México, D.F

México

Tel nr. +52 55-55 40 23 47

 

 

För inresa till Mexico krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Provisoriska pass accepteras. Svenska medborgare som ska arbeta, hålla föredrag, konferens resa, åka på affärsresa eller liknande behöver visum före avresa. HIV test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

I Mexiko finns det för närvarande två aktiva vulkaner. Den mest aktiva och farligaste vulkanen anses vara Volcán Colima som ligger mellan delstaterna Colima och Jalisco vid Stillahavskusten. Om man åker till detta område bör man hålla sig uppdaterad om eventuella varningar.

 

Främst kustområdena drabbas av orkansäsongen som normalt sett inträffar mellan juni-november. Det är rekommenderat att hålla sig underrättad om väderförhållandena. Det förekommer även jordbävningar i Mexiko och den senaste stora jordbävningen drabbade Mexico City 1985.

 

Säkerhet:

 

Det kan lokalt förekomma oroligheter även om det politiska läget just nu är lugnt. Under 90-talet leddes en konflikt av den så kallade Zapatiströrelsen i delstaten Chiapas och trots att den är avblåst så är fortfarande den militära närvaron hög.

 

Lokalbefolkningen har stora problem med de gäng och ligor som bedriver organiserad brottslighet och handlar med narkotika, vapen och människor. Det är främst rivaliserande gäng och ligor samt polis och militär som bekämpar dem, som drabbas. Tyvärr så händer det även att lokalbefolkningen ibland drabbas av våldet. Dessa problem finns i flera delstater bland andra Baja California, Nuevo León, Sinaloa, Michoacán och Guerrero.

 

Svenska ambassaden i Mexico City rekommenderar alla resenärer att undvika de konfliktfyllda områdena och att vara särkskilt vaksamma i osäkra situationer.

 

Tänk på att man som turist i Mexiko lyder under Mexikansk lag och det är t.ex. olagligt att vara berusad på allmän plats.

När man befinner sig på flygplatsen måste man vara extra försiktig. Många turister har blivit rånade, då framförallt i samband med kontantuttag eller valutaväxling. Det har faktiskt gått så illa att det förekommit ett dödsfall av en turist vid ett av dessa grova rån. Man bör också vara extra försiktig vid säkerhetskontrollerna på flygplatsen, då många blivit bestulna där.

 

Även gatuvåldet har ökat den senaste tiden och väskryckningar, rån och ficktjuvar är de största säkerhetsriskerna för utländska turister. Det förekommer också så kallade expresskidnappningar med rån och pengautpressning som följd. För att skydda sig mot dessa kidnappningar bör man endast använda auktoriserade taxibilar från s.k. "Sitios" (taxistånd). Om man anländer till Mexico Citys Benito Juárez internationella flygplats bör man endast anlita förbetald flygplatstaxi, som har kontor vid utgången i ankomsthallen.

 

Som turist bör man inte vistas på gator, torg och öde platser efter mörkrets inbrott, det bästa är även att undvika att vistas i städernas ytterområden. Det har rapporteras om rån och överfall mot bussar och personbilar, man bör som turist inte färdas med buss nattetid och man bör alltid vara vaksam om man åker buss på dagen.

 

Förvara pengar och andra värdesaker i hotells säkerhetsboxar och var på grund av rånrisken extra försiktiga vid bankomatuttag. Förvara aldrig era värdesaker i ryssäckar och andra väskor.

Trafiksituationen är betydligt hetsigare i Mexiko än i Sverige och alla, såväl bilister som fotgängare bör vara försiktiga. Lämna inte passet i pant vid bilhyra och var medveten om att det är olagligt att prata i mobiltelefon om man kör bil.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 23° 38.0701', W 102° 33.167'
Decimal: 23.6345, -102.5528

Här på kartan till höger kan ni se aktiviteten gällande denguefeber i landet. Tryck på pilen då ser ni utvecklingen även nedbrutet på städer och områden.

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.