Marocko

 

Huvudstad: Rabat

Folkmängd: 34,3 miljoner

Statsskick: Monarki

Språk: Arabiska, franska

Landsnummer: +212
Polis/ambulans nr: 19/15

Yta: 459000 km2

Religion: Muslimer

Valuta: Dirham

 

Officiell hemsida för turism:

http://www.visitmorocco.org/

 

Marockos Ambassad i Sverige

Kungsholmstorg 16, Stockholm

Tel nr. 08-54 55 11 30

 

Svenska Ambassaden i Marocko

159, Avenue John Kennedy, Rabat-Souissi

Tel nr. +212 37 63 32 10

 

 

För inresa till Marocko krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. För resa längre än 3 månader behövs ett visum. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Marocko har drabbats av ett antal jordskalv. Om man befinner sig inomhus vid en jordbävning ska man försöka avlägsna sig från fönster och ytterväggar som kan falla över en. Man bör söka skydd under ett stadigt bord eller ställa sig i en dörröppning. Befinner man sig utomhus ska man ta sig till en öppen plats, inte för nära träd eller stolpar.

 

Vädret kan slå om snabbt, framförallt i bergen där plötsliga dimbankar eller kraftig nederbörd kan skapa problem. I samband med skyfall kan stora översvämningar inträffa mycket plötsligt.

 

Även i ökenområden kan torrlagda flodbäddar fyllas med vatten. Man bör därför aldrig slå läger/övernatta i campingbil i en torrlagd flodbädd. Framförallt vandrare, men också bilister, bör vara uppmärksamma väderrapporterna, och det är rekommenderas att hålla sig till områden som täcks av mobilnätet.

 

Säkerhet:

 

Marocko är ett relativt lugnt och stabilt land, men är dock inte helt skonat från terrorism. En växande islamistisk rörelse har en fundamentalistisk prägel som kan leda till nya terrordåd.

 

Marockanska myndigheter har gjort upptäckter vad gäller nätverk bestående av personer som i vissa fall har planlagt attentat mot institutioner i Marocko. Tecken på ett samarbete mellan Al Qaida och nordafrikanska terroristgrupper, t.ex. i Sahel, har ytterligare bidragit till en försämrad säkerhetsbild.

 

Landgränsen emellan Algeriet och Kenya är stängd sedan 1994, och tonen mellan de två länderna är fortfarande spänd. Framförallt i Västsahara utgörs en konflikt.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 31° 47.5021', W 7° 5.5572'
Decimal: 31.7917, -7.0926

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.