Malaysia

 

Huvudstad: Kuala Lumpur

Folkmängd: 25,2 miljoner

Statsskick: Monarki

Språk: Malajiska

Landsnummer: +60
Polis/ambulans nr: 993/991

Yta: 329800 km2

Religion: Islam

Valuta: Ringgit

 

Officiell hemsida för turism:

www.tourism.gov.my

 

Malaysias Ambassad i Sverige

Karlavägen 37, Stockholm

Tel nr. 08-440 84 00

 

Svenska Ambassaden i Malaysia

Wisma Angkasa Raya, 123 Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Tel nr. +60-(0)3-2052 2550

 

 

För inresa till Malaysia krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Visum behövs för inresa till Malaysia. HIV-test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Jordskred, översvämningar och skogsbränder förekommer. Skogsbränderna leder årligen till luftföroreningar s.k. "haze". Risken för "haze" är större under juli till oktober, men det varierar från år till år i vilken månad luften påverkas.

 

Säkerhet:

 

Malaysia anses i allmänhet vara ett säkert land för turister. Man bör ändå hålla sig underättad om utvecklingen i landet. Ambassaden i Bangkok rekommenderar dock att man bör undvika resor över Thailändska/Malaysiska gränsen.

 

Vid öar och kustområden i östra Sabah bör man vara på sin vakt, då det förekommit en del kidnappningar av turister i dessa områden. Om du besöker östkusten som är mer muslimsk och konservativ bör du undvika att gå allt för lättklädd, då det av den lokala befolkningen kan uppfattas som provocerande.

 

Det vanligaste brottet mot turister är stöld av handväskor, pass och pengar. Väskryckarna är ofta mopedburna, och försvinner snabbt från platsen. Undvik att förvara pass och stora summor pengar i handväskan. Det förekommer också kloning av kreditkort i samband med betalning. Var därför extra viktigt med användningen av kreditkort. Om du har internetbank bör du regelbundet kolla så inga okända inköp gjorts med ditt kort.

 

Det har också förekommit att turister, däribland svenskar, har drogats med "knock-out"- piller för att sedan rånas på pengar och värdesaker. Var försiktigt om okända personer vill bjuda dig på en drink på barer, nattklubbar och diskotek.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 4° 12.629', E 101° 58.546'
Decimal: 4.2105, 101.9758

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.