Kuba

 

Huvudstad: Havanna

Folkmängd: 11,4 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Spanska

Landsnummer: +53
Polis/ambulans nr: 116

Yta: 110 861 km2

Religion: huvudsakligen katolicism

Valuta:Kubansk Peso

 

Officiell hemsida för turism:

www.gocuba.ca

 

Kubas Ambassad i Sverige

Sturev. 9, Stocksund

Tel nr.08-545 832 77

 

Svenska Ambassaden i Kuba

Calle 34, nr 510, e/ 5a y 7a Avenida, Miramar

Tel nr.+53-7-204 28 31

 

 

För inresa till Kuba krävs ett giltigt pass minst 6 månader, samt att ett visum behövs för inresa. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Naturkatastrofer:

 

Under orkansäsongen, som varar mellan juni och november är risken stor för orkaner och kraftiga regn. Orkaner och cykloner förekommer oftast på östkusten mellan augusti och oktober. Kuba drabbas i genomsitt av en orkan om året. Om man råkar ut för en orkan bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer. Längre torrperioder är också vanliga i landet.

 

Säkerhet:

 

Säkerheten i Kuba anses vara bättre än i de flesta andra länder i Karibien. Stölder och rån förekommer och som turist är man speciellt utsatt. I vissa delar av Havanna bör man vara extra försiktig och se upp för väskryckare och ficktjuvar. Dessa områden är Habana Vieja (gamla staden), Malecón (strandpromenaden) samt Centro Habana (centrala staden). Exponera inte smycken och andra värdesaker, lämna inte heller värdesaker utan uppsikt på stranden eller i bilen.

 

Trafiktätheten är relativt låg, och trafikstockningar uppstår sällan. Man bör ändå tänka på att många fordon är dåligt underhållna och körs ofta utan lyktor, vilket kan utgöra en trafikfara. Mörkerkörning är inte att rekommendera då vägarna generellt sett är dåligt underhållna och saknar belysning. Undvik kranvatten och hemlagade lemonader samt dylikt som säljs i små kiosker.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 21° 31.2123', W 77° 47.0348'
Decimal: 21.5202, -77.7839

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.