Kroatien

 

Huvudstad: Zagreb

Folkmängd: 4,4 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Kroatiska, serbiska

Landsnummer: +385
Polis/ambulans nr: 92,93 allmänt nödnummer: 1

Yta: 56 538 km2

Religion: Huvudsakligen katoliker

Valuta: Kuna

 

Officiell hemsida för turism:

www.croatia.hr

 

Kroatiens Ambassad i Sverige

Birger Jarlsg. 13, Stockholm

Tel nr. 08-678 83 10

 

Svenska Ambassaden i Kroatien

Frankopanska 22,
Zagreb

Tel nr. +385-(0)1-49 25 100

 

 

För inresa till Kroatien krävs ett giltigt pass för minst 1 månad. För resa längre än 3 månader behövs ett pass. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

På grund av Kroatiens läge i en seismologiskt aktiv zon, kan mindre jordskalv förekomma. Jordskalven är relativt lindriga, men man uppmanas att följa myndigheternas rekommendationer vid ett eventuellt skalv.

Under sommarmånaderna är brandrisken hög och det är viktigt att respektera varningsskyltar samt att inte kasta något brännbart material i naturen.

 

Säkerhet:

 

Kroatien har ganska låg kriminalitet jämfört med Sverige, men man bör se upp för ficktjuvar, framförallt i folksamlingar som på exempelvis tåg- och busstationer. Säkerhetsläget i Kroatien är bra och det politiska läget är stabilt. Motsättningarna mellan olika folkgrupper som rådde under Balkankriget 1991-1995 är idag inte särskilt uttalade.

 

En relativt stor säkerhetsrisk i landet är att det finns odetonerade minor kvarlämnade efter Balkankriget. De flesta minorna finns i områdena ovanför Zadar, i östra Slavonien samt i inlandet. Även om platserna är väl utmärkta med varningsskyltar, så rekommenderas man att enbart använda de asfalterade vägarna samt att hålla sig till certifierade och erfarna guider.

 

Landet har en hög olycksstatistik i trafiken och alla, såväl bilister som fotgängare, uppmanas att vidta försiktighet. Från och med 2009 är det ändrade regler gällande tillåten alkoholkonsumtion och bilkörande. Man får numera ha upp till 0,5 ‰ i blodet, men om man är orsak till en olycka så får man bötar för rattonykterhet oavsett om promillehalten överstiger 0,5 ‰ eller inte.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 45° 6', E 15° 12'
Decimal: 45.1, 15.2

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.