Kina

 

Huvudstad: Beijing

Folkmängd: 1,3 miljarder

Statsskick: Republik

Språk: Kinesiska, mandarin

Landsnummer: +86
Polis/ambulans nr: 110

Yta: 9,6 miljoner km2

Religion: Buddhism

Valuta: Yuan, kallas i Kina RMB (Remibimbi) Int. förkortning: CNY

 

Officiell hemsida för turism:

www.cnto.org

 

Kinesiska Ambassaden i Sverige

Djurgårdsbrunnsvägen 40

115 27 Stockholm

Tel nr.08-579 364 42

 

Svenska Ambassaden i Kina

Dongzhimenwai Dajie Sanlitun

Chaoyang District
Beijing

Tel nr. +86 (0)10 6532 9790

 

 

För inresa till Kina krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Visum krävs för svenska medborgare. HIV-test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Kina är beläget inom ett seismiskt aktivt område. En stor del av dess areal består av berg och högplatåer. Små jordskalv förekommer lite då och då på olika platser runt om i landet. De störta skalven inträffar mestadels i landets västra och sydvästra bergstrakter (Xinjiang och Yunnan).Delar av centrala, södra och vänstra Kina, speciellt områdena som gränsar till Yangtze floden drabbas ofta av översvämningar.

 

Cyklonsäsongen i Kina löper normalt från maj – november och påverkar mest de regionerna som ligger i sydöstra Kina. Om du ska besöka några av dessa provinser så bör du kontrollera väderprognoserna innan du åker dit.

 

Säkerhet:

 

I Kina förekommer de vanligaste brotten som t.ex. fickstölder, rån och misshandel, dock är det ovanligt med brott mot turister och Kina räknas som ett väldigt säkert land att åka till. Trots detta bör du hålla ett extra öga på ditt pass och din plånbok då de största turistresmålen lockar många ficktjuvar. Tänk på att inte vandra själv under nattetid och att alltid ha mobilen med dig ifall något skulle hända.

 

En av de största farorna i Kina är trafiken. Kinas trafikkultur avviker från den svenska på många punkter, t.ex. så är inte billisterna tvungna att stanna vid övergångställen och dem kör ofta mot rött ljus. Så att använda sig av sunt förnuft och att vara uppmärksam är ett måste för att klara sig i Kinas storstäder.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 35° 51.6996', E 104° 11.7238'
Decimal: 35.8617, 104.1954

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.