Kenya

 

Huvudstad: Nairobi

Folkmängd: 37,9 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Engelska, swahili

Landsnummer: +254
Polis/ambulans nr: 999

Yta: 582 646 km2

Religion: Huvudsakligen kristna och inhemska religioner

Valuta: Kenyanska shilling

 

Officiell hemsida för turism:

www.magicalkenya.com

 

Kenyas Ambassad i Sverige

Birger Jarlsgatan 37, 111 45 Stockholm

Tel nr.08-21 83 00

 

Svenska Ambassaden i Kenya

Lion Place, 3rd floor, Waiyaki Way, Westlands, Nairobi

Tel nr. +254 (0)20 423 4000

 

 

För inresa till Kenya krävs ett giltigt pass minst 6 månader. Ett visum som håller 3 månader kan fås vid inresa till Kenya. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Stora delar av Kenya ligger i Rift Valley, där det finns flera vulkaniska berg. Det finns gott om vulkaniska berg men dessa är dock inte aktiva. Däremot kan det finnas risk för jordskalv. Under juni till augusti 2007 drabbades Nairobi av ett tjugotal mindre jordskalv. Dessa jordskalv uppstod i norra Tanzania och hade endast mindre påverkan på byggnader i Nairobi.

Risken för översvämningar är påtaglig i vissa områden. Dessa förekommer under regnperioderna i slutet av mars till juni samt oktober till november.

 

Säkerhet:

 

Säkerhetsläget i Kenya har normaliserats sedan efter valet i slutet av 2007. Det finns områden med våld i olika delar av landet, till exempel runt Mt Elgon (pga. marktvister) och i Nairobis slumområden i samband med gänguppgörelser. I gränsområdet till Somalia, Etiopien och Sudan är kriminaliteten extra hög. Besökare i landet uppmanas att kontinuerligt informera sig om säkerhetsläget i landet.

 

Det förekommer terrorhot mot anläggningar där turister och västerlänningar uppehåller sig. De har ökat i omfattning den senaste tiden, och det har inträffat att västerlänningar och kenyaner har kidnappats nära Somalias gräns. Iaktta försiktighet vid resor inom 30 km från Somalias gräns, inklusive kustområdet. Undvik folksamlingar och slumområden i storstäder. Vad gäller Lamu rekommenderas att man flyger dit.

 

Kriminaliteten i Kenya är hög. Vanligt förekommande är väpnade inbrott, rån och bilkapningar samt misshandel och våldtäkter. Detta gäller särskilt i Nairobi och i mindre utsträckning i Mombasa.


För Din egen personliga säkerhet rekommenderas följande;

• Iaktta allmän försiktighet
• Undvik tomma och öde platser och stränder, särskilt efter mörkrets inbrott
• Exponera inte smycken, pengar, mobiltelefoner, kameror och andra värdesaker.
• Bär inte med er kreditkort
• Ta inte emot mat eller dryck av okända personer
• Försök att förvara passet på ett säkert ställe, men bär alltid en kopia med dig, inklusive sidan där gällande tillstånd finns instämplade.

 

Vad gäller trafiken bör man tänka på att det är höga hastigheter och undermåliga vägar. Svåra olyckor med flera dödsoffer förekommer. Internationellt körkort tillsammans med svenskt körkort accepteras för en kortare period. Observera att det är vänstertrafik som gäller.

 

Man bör känna till att Kenya är högriskområde för Hiv/Aids. Den höga halten av luftföroreningar i Nairobi kan också vara besvärande. Det är mycket möjligt att säkerheten på sikt kommer att öka med anledning av de allämman valen som hållits under 2010 där reformer med syfte att stabilsera landet ytterligare har beslutats.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: S 0° 1.7274', E 37° 53.8695'
Decimal: -0.0288, 37.8978

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.