Kambodja

 

Huvudstad: Phnom Penh

Folkmängd: 14,1 miljoner

Statsskick: Monarki

Språk: khmer

Landsnummer: +855
Polis/ambulans nr: 117/119

Yta: 181 000 km2

Religion: 95 % buddister

Valuta: kambodjansk riel

 

Officiell hemsida för turism:

www.tourismcambodia.com

 

Kambodjas Ambassad i Sverige

Finns inte någon ambassad

 

Svenska Ambassaden i Kambodja

Närmaste ambassad ligger i Bangkok, men det finns ett

svenskt sektionskontor i Phnom Penh: Street 352,

Sangkat Boeng Keng Kang 1, Phnom Penh

Tel nr.+855-23 212 259

 

 

För inresa till Kambodja krävs ett giltigt pass minst 6 månader. Ett visum behövs för inresa till Kambodja. HIV-test behöver ej tas men friskhetsintyg ska kunna uppvisas.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Regnperioden pågår under juni – september då det finns risk för översvämningar. I farliga situationer uppmanas resenärer att följa de lokala myndigheternas anvisningar. I slutet av november infaller den torrare och något svalare perioden, tillfällig torka kan förekoma.

 

Säkerhet:

 

Säkerhetsläget i Kambodja har stegvis förbättrats under senare år. Det har dock förekommit oroligheter på gränsen till Thailand mellan kambodjansk och thailändsk militär och läget är fortfarande spänt. Att passera gränsen är dock inget problem för turister. På turisttäta ställen förekommer väskryckningar och stölder. Dessa stölder sker oftast under färd på motorcykel eller tuk-tuk. Turister har också drabbats av stölder på enklare boenden.

 

Det finns ett stort antal odetonerade landminor i landet. I provinserna Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap samt Kampong Ihom bör man undvika att röra sig på risfält, i skogar, på mindre vägar samt nära broar.

 

Det är viktigt att du inte reser till Kambodja utan en heltäckande reseförsäkring, då det största problemet för turister är bristen på sjukvård. Det enda sjukhuset med möjlighet till akutsjukvård ligger i Phnom Penh, men rekommenderas dock inte för utlänningar. Vid allvarligare sjukdomsfall måste patienten evakueras till Bangkok.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 12° 33.9407', E 104° 59.4578'
Decimal: 12.5657, 104.991

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.