Jamaica

 

Huvudstad: Kingston

Folkmängd: 2,8 miljoner

Statsskick: Monarki

Språk: Engelska

Landsnummer: +110
Polis/ambulans nr: 119/110

Yta: 10 991 km²

Religion: Kristendom

Valuta: Jamaicansk dollar

 

Officiell hemsida för turism:

www.visitjamaica.uk.com/

 

Jamaicas Ambassad i Sverige

UD-KSA, Stockholmsbaserade

ambassadörer med kansli, 103 39

Stockholm

Tel nr.08-405 10 00

 

Svenska Ambassaden på Jamaica

c/o Myers, Fletcher & Gordon 21 East Street, Kingston

Tel nr.+1 (876) 922 58 60

 

För inresa till Jamaica krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Vid resa över 3 månader behövs ett visum. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Under orkansäsongen som pågår från juni till november kan tropiska stormar och orkaner förekomma. Om en naturkatastrof hotar eller inträffar uppmanas resenärer att följa myndigheternas instruktioner. I Kingston har man utarbetat instruktioner för olika situationer som man i förväg bör bekanta sig med som gäller till exempel orkaner och jordbävningar.

 

Säkerhet:

 

Myndigheterna har velat satsa på turisternas säkerhet, och i hotell- och turistområdena är polisen relativt effektiv. Brottsligheten inklusive kidnappningar är dock ett allvarligt problem i landet. Resenärer bör iaktta försiktighet.

 

Det är relativt tryggt att resa på Jamaica med undantag av Kingston. Där finns farliga områden där det förekommer rån och väpnade strider. Följande stadsdelar i huvudstaden avråds att vistas i: West Kingston, Tivoli Gardens, Grant´s Pen, August Town, Harbour View och Spanish Town. Vid resor mellan flygplatsen och huvudstaden är det bäst att använda Humming Bird-rutten och undvika Mountain View-rutten.

 

Även i Montego Bay finns det farliga områden där det förekommer rån och väpnade strider. I detta område avråds vistelse utanför de skyddade turistcentren. Fråga hotellets personal var man kan röra sig tryggt innan man åker på utfärder.

 

Ta väl hand om värdeföremål och undvik uppseendeväckande klädsel eller beteende. Undvik att röra dig utanför hotellområdena och på öde stränder då det är mörkt. På sista tiden har flera fall av sexuellt ofredande av turister rapporterats.

 

Undvik allmänna kommunikationsmedel samt att ta en taxi direkt på gatan. Välj istället taxibilar som auktoriserats av Jamaica Tourist Board och Jamaica Union of Travellers Association. Kom gärna överens om avgiften i förväg. Vägarna är ofta i dåligt skick och körsättet farligt. Olyckor inträffar ofta. Om du reser med bil rekommenderas att du håller fönstren stängda och dörrarna låsta.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 18° 6.4852', W 77° 18.0056'
Decimal: 18.1081, -77.3001

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.