Frankrike

 

Huvudstad: Paris

Folkmängd: 64 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Franska

Landsnummer: +33
Polis/ambulans nr: 112

Yta: 551 700 km²

Religion: Katoliker

Valuta: Euro

 

Hemsida för turism:

www.uk.franceguide.com

 

Frankrikes Ambassad i Sverige

Kommendörsgatan 13, Stockholm

Tel nr. 08-459 53 00

 

Svenska Ambassaden i Frankrike

17, rue Barbet-de-Jouy, Paris

Tel nr. +33-(0)1 44 18 88 00

 

 

För inresa till Frankrike krävs ett giltigt pass för minst 3 månader. Inget visum behövs för inresa till Frankrike. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Bränder är vanlig förekommande i skogsområdena under sommarmånaderna, framför allt längs Medelhavskusten och på Korsika. Det är inte ovanligt att bränder startas pågrund av att cigaretter kastas från bilar eller genom olaglig användning av grillar.

I allmänhet kan bränderna släckas snabbt och effektivt av brandmän, men det händer att evakueringar är nödvändiga. Om du planerar att stanna i ett sådant område bör du bekanta dig med lokala föreskrifter.

 

Det är eldningsförbud i de flesta skogsområden och allvarliga påföljder finns mot intrång. Du bör också bekanta dig med lokala nödåtgärder i händelse av brand. Översvämningar förekommer varje år på olika håll i landet.

Det finns ofta en risk för laviner i regionerna i de franska Alperna . Man bör därför iaktta omsorg och uppmärksamhet och observera alla skriftliga meddelanden, instruktioner och varningar. Man bör också överväga att bära med sig lavinvarnare. Vulkanisk aktivitet i Guadeloupe, Martinique och Reunion.

 

Säkerhet:

 

Frankrike är generellt ett tryggt resmål. I storstäderna(Paris, Lyon, Nice, Marseille) bör särskilda försiktigheter iakttas, bland annat på grund av ficktjuvar.

 

Resenärer till frankrike bör hålla ett extra öga öppet när de vistas i stora folksamlingar som t.ex. på tåg buss eller tunnelbana. Ett allmänt reseråd är att förvara pass, pengar, och andra viktiga ägodelar på ett säkert ställe som magväskor eller annat som sitter nära kroppen.

 

I större städer vid medelhavskusten förekommer allt oftare väskryckning och liknande ifrån bilar under färd. När bilen stannar vid t.ex. rött ljus så kan det hända att motorcyklister sliter upp bildörren och rycker åt sig handväskor eller andra värdesaker för att sedan försvinna i trafikvimlet. Tänk därför på att hålla bildörrarna låsta även under färd. Ha inte väskor och värdesaker liggandes synliga under bilfärd och lämna heller inte värdesaker under uppsyn i bilen även om du bara lämnar bilen en liten stund. Vid besök på den västindiska ön Reunion, bör ni vara vaksamma på om det råder aktivitet av tigermyggor som kan överföra den dödliga sjukdomen Chikunguynya, som är beskrivet under sjukdomar.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 46° 13.6583', E 2° 12.8249'
Decimal: 46.2276, 2.2137

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.