Egypten

 

Huvudstad: Kairo

Folkmängd: 75,4 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Arabiska

Landsnummer: +20

Polis/ambulans nr: 10

Yta: 1 milj. km²

Religion: Islam

Valuta: Egyptiskt pund

 

Officiell hemsida för turism:

www.touregypt.net/tourinfo.htm

 

Egyptens Ambassad i Sverige

Egyptiska ambassaden,

Strandvägen 35,

Stockholm

Tel nr. 08-459 98 60

 

Svenska Ambassaden i Egypten

13, Mohamed Mahzar Street,

Zamalek, Kairo

Tel nr. +20 (0) 2-736 41 32

 

För inresa till Egypten krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Visum krävs för inresa.HIV-test ska lämnas av utländska affärsmän eller då man stannar längre än 30 dagar.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

I landet råder ett ökenklimat, med heta, torra somrar och mildare vintrar och det förekommer regelbundna torrperioder. Det är vanligt med jordbävningar, plötsliga översvämningar och jordskred även damm- och sandstormar är vanliga .

 

Säkerhet:

 

Brottsligheten i Egypten är låg i förhållande till många andra länder. Rån och stölder är sällsynta, men man bör ändå förvara pengar, pass och andra värdesaker på ett säkert sätt, då fickstölder förekommer. Kvinnor bör tänka på sin säkerhet om de rör sig ensamma nattetid.

 

Nivån på hygien och renhet är lägre i Egypten än i Sverige och magsjukdomar är mycket vanliga. Håll därför god personlig hygien och tvätta händerna noga. I egyptiska städer och semesterorter finns sjukhus med internationell standard. Vårdavgifterna är dock höga, därför är det viktigt att ha en giltig reseförsäkring.

 

I storstäderna är trafiken ofta kaotisk med höga hastigheter. Av säkerhetsskäl kan resenärer endast åka mellan städer och semesterorter med poliseskort. De flesta taxibilarna är oftast gamla och i dåligt skick. För transport till flygplats kan man hyra en bra bil via resebyråer och hotell, med samma kostnad som en taxiresa.

 

Egypten drabbades under 1990-talet av svåra terrordåd. Enligt de egyptiska myndigheternas bedömning är attentatet relaterade till den politiska händelseutvecklingen i regionen, och nya attentat kan inte uteslutas. Egypten har dock satsat stora resurser på säkerheten för utländska besökare. Säkerhetsarrangemang och kontroller finns vid alla kända turistmål, större hotell och på transportsträckor. En grundregel man bör följa är att undvika politiska tillställningar och demonstrationer.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer.Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 26° 49.2332', E 30° 48.1499'
Decimal: 26.8206, 30.8025

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.