Cypern

 

Huvudstad: Nicosia

Folkmängd: 792 000

Statsskick: Republik

Språk: Grekiska, turkiska

Landsnummer: +357
Polis/ambulans nr: 112

Yta: 9 251 km2

Religion: Grekisk-ortodox kristendom, islam

Valuta: Euro

 

Officiell hemsida för turism:

www.visitcyprus.com

 

Cyperns Ambassad i Sverige

Birger Jarlsgatan 3, Stockholm

Tel nr. 08 - 24 50 08

 

Svenska Ambassaden i Cypern

Archbishop Makarios Avenue 9, Nicosia

Tel nr. +357 (22) 45 80 88

 

För inresa till Cypern krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. För resa längre än 3 månader behövs ett visum. HIV-test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Torka och jordbävningar kan förekomma.

 

Säkerhet:

 

Sedan 1974 kontrolleras inte längre de norra delarna av ön av landets regering. 1983 bildades den turkiska republiken av norra Cypern (TRNC), men den har inte erkänts vare sig av Sverige eller internationellt. Landet har inget heltäckande telefonnät och de båda delarna av ön är separerade. Som svensk kan man passera gränsen på ett antal platser, men man bör se över sitt försäkringsskydd framförallt om man väljer att ta med en hyrbil från den ena sidan till den andra.

 

Tillåtna passager; Pergamos (Pyla) Strovilia Ledra Street, endast till fots Ledra Palace, endast till fots Ayios Dometios Zodhia, endast med bil

På grund av det politiska läget bör man alltid rådgöra med en advokat innan man köper egendom på Cypern. Det är svårt att fastställa ägarfrågan på den norra delen av ön och många egendomar tros tillhöra grekcypriotiska flyktingar.

 

Det kan gå så illa att man får upp till sju års fängelse om man tros avsiktligt ha köpt en fastighet eller annan egendom som egentligen tillhör en flykting. Man bör vara försiktig när man passerar gränsen, då det kan räcka med att man har broschyrer och annat som kan peka på att man är intresserad av egendomsinköp på ön, för att få ett fängelsestraff.

 

Kriminaliteten är minimal på Cypern och våldsamma brott är förekommer i en väldigt liten utsträckning. Var dock försiktig och undvik att hamna i gräl med soldater vid FN- och grekcypriotiska vägspärrar.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 35° 7.5848', E 33° 25.7915'
Decimal: 35.1264, 33.4299

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.