Costa Rica

 

Huvudstad: San José

Folkmängd: ca 4,3 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Spanska

Landsnummer: +506
Polis/ambulans nr: 911

Yta: 51 100 km2

Religion: Katolicism (75 %), protestantism (15 %)

Valuta: Colón

 

 

Officiell hemsida för turism:

www.visitcostarica.com

 

Costa Ricas Ambassad i Sverige

Det finns ingen ambassad i Sverige

Finns det i Norge. Skippergaten 33, 8th fl.,

0154 Oslo, Norge

Tel nr.+47-22 42 58 23

 

Svenska Ambassaden i Costa Rica

Det svenska konsulatet i Costa Rica är för tillfälle stängt.

 

 

För inresa till Costa Rica krävs ett giltigt pass minst 6 månader. Vid resa över 3 månader behövs ett visum. HIV-test är ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Regnsäsongen sträcker sig från maj till november. Under den här perioden förekommer det tropiska stormar samt översvämningar. Man bör hålla sig informerad om ev. översvämmade vägsträckor om man ska ta sig fram med bil. Mindre jordskalv är vanliga i Costa Rica. Landet har 16 vulkaner varav 4 är aktiva. Följ alltid de lokala säkerhetsrekommendationerna vid t.ex. bestigning av vulkaner i nationalparker.

Var varsam vid när du badar eller simmar, särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och stränderna är ofta oövervakade.

 

Säkerhet:

 

Säkerhetsläget i Costa Rica har försämrats de senaste åren. Särskilt utsatta är huvudstaden San José samt turisttäta områden vid karibiska kusten och stillahavskusten. Rån och stölder av pengar och pass har ökat de senaste åren. Stöld av pengar och pass är den vanligaste formen av kriminalitet, men även rån och fall av våldtäkter förekommer. Undvik promenader på avlägset belägna stränder, särskilt då det är mörkt.

 

Undvik att öppet visa smycken och andra värdesaker och undvik att bära stora mängder kontanter. Förvara pass, kontokort och andra värdeföremål i en väska innanför kläderna och undvik trängsel och folksamlingar, försök att alltid ha uppsikt över dina tillhörigheter. Om du blir utsatt för rån eller stöld; gör aldrig motstånd och följ aldrig efter rånaren, det kan få mycket olyckliga konsekvenser.

 

I San José bör man undvika att vistas i de fattigare områdena i stadens utkanter. Håll bagage och andra tillhörigheter under uppsikt. Man bör iaktta försiktighet i stadens centrum och undvika att promenera i huvudstaden under kvälls- och nattetid. Res med officiella taxibilar, om du ska resa utanför San José och andra större städer bör det inte ske efter mörkrets inbrott. Om man åker med lokala bussar ska man iaktta försiktighet då flera fall av stölder har rapporterats. Välj de större och mer etablerade bussbolagen.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 9° 44.3996', W 83° 46.5137'
Decimal: 9.74, -83.7752

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.