Bulgarien

 

Huvudstad: Sofia

Folkmängd: 7,2 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Bulgariska

Landsnummer: +359
Tel nr. 08-723 09 38

Polis/ambulans nr: 160/150 112

Yta: 110 994 km2

Religion: ortodox kristendom

Valuta: Lev

 

 

Officiell hemsida för turism:

www.bulgariatravel.org

 

Bulgariens Ambassad i Sverige

Karlavägen 29, Stockholm

 

Svenska Ambassaden i Bulgarien

Alfred Nobel 4, Sofia

Tel nr. +359 (2) 930 1960

 

För inresa till Bulgarien krävs ett giltigt pass för minst 3 månader. Visum behövs vid resor över 3 månader. HIV-test behövs då man som utlänning ska stanna längre än en månad för studier eller arbete.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Bulgarien ligger i ett område där det finns viss risk för jordbävningar och det förekommer även jordskred ibland.

 

Säkerhet:

 

Det anses inte vara någon stor risk för terrordåd eller andra oroligheter i Bulgarien. Landet är relativt säkert och man kan känna sig förhållandevis trygg om man väljer att resa runt i landet.

 

På turistorterna och i de större städerna bör man se upp för ficktjuvar. Det är framförallt i Sofia i Saluhallen, Tzum-shoppingcentrumet, Sveta Nedelyakvarteren, centrala järnvägsstationen och gångtunnlarna i staden, där man bör vidta särskilda försiktighetsåtgärder.

 

Se upp för "vänner" som envist vill följa med, då många turister blivit drogade och rånade av dessa personer. Var även restriktiva om ni kommer i kontakt med "civila poliser" som vill kontrollera era pass och er valutatillgång. Iaktta också försiktighet på bensinstationer och lämna inga värdesaker i bilen under tiden som ni tankar, betalar eller dyl.

 

Trafiken i Bulgarien är betydligt hetsigare än den vi har i Sverige, så var därför extra försiktiga. Om ni tar med er egen utlandsregistrerade bil är det att rekommendera att parkera den på bevakade parkeringar eller inomhus i garage, detta på grund av stöldrisken. Åk heller inte ute på landsbygden och mindre vägar när det är mörkt, eftersom att det finns en viss risk att bli stoppade av så kallade vägpirater samt att vägarna oftast är av ganska dålig kvalité.

 

Var vaksam vid växling av pengar och växla aldrig med någon på gatan. Det bästa stället att växla sina pengar på är på en vanlig bank eller på ett etablerat växlingskontor.
När man använder kreditkort och tar ut pengar i bankomat bör man vara försiktig, då det förekommer svindlerier och annan kriminell verksamhet.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: N 42° 44.033', E 25° 29.1498'
Decimal: 42.7339, 25.4858

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.