Argentina

 

Huvudstad: Buenos Aires

Folkmängd: ca 39,4 miljoner

Statsskick: Förbundsrepublik

Språk: Spanska

Landsnummer: +54
Polis/ambulans nr: 101/107

Yta: 2 766 890 km2

Religion: Romersk katolsk

Valuta: Peso

 

Argentinas Ambassad i Sverige

Narvavägen. 32, 11522 Stockholm

Tel nr.08-663 19 65

 

Svenska Ambassaden i Argentina

Casilla de Correo 3599 C1000WBJ

Buenos Aires

Tel nr. +54-11-43 29 08 00

 

Officiell hemsida för turism:

www.argentinaturistica.com

 

För inresa till Argentina krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Vid resa över 3 månader behövs ett visum. HIV-test ej nödvändigt.

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

I de större delarna av Argentina inträffar få naturkatastrofer och det är relativt tryggt att resa runt i landet. I provinserna som gränsar till Anderna t.ex. Mendoza, San Juan, Jujuy har jordbävningar inträffat, dock relativt små.

 

Säkerhet:

 

Den argentinska säkerheten har försämrats sedan den senaste ekonomiska krisen. Som turist i Argentina så bör du vidta vissa försiktighetsåtgärder utöver de som man normalt måste i ett främmande land, i synnerhet om du väljer att besöka Buenos Aires och dess förorter. Pass, pengar och andra viktiga papper bör förvaras på ett säkert sätt, helst i en väska eller ficka som kan hållas direkt intill kroppen, eller i ett säkerhetsskåp. Skylta inte med värdesaker som t.ex. dyra klockor, kameror eller stora summor med pengar och lämna aldrig väskor eller ryggsäckar utan uppsyn!

 

De vanligaste formerna av brottslighet mot utländska turister i Argentina är väskryckningar och fickstölder. Under de senaste åren har brottsligheten ökat, speciellt på platser där många människor samlas samtidigt, som på tunnelbanan eller marknader. Kidnappningar är ingen ovanlighet, men de är vanligen riktade mot kända och rika argentinare som kidnappare vet kan betala stora lösensummor och inte riktade mot okända utlänningar.

 

Trots att det har förekommit väpnade rån och olika sorters brott under dagtid är det som i alla städer störst risk att utsättas för brott efter mörkrets inbrott, uttag av pengar i automater bör därför ske på dagen. Håll ett extra öga öppet för ficktjuvar på bussterminalerna i Buenos Aires och Mendoza. Många svenskar har blivit bestulna på sitt bagage dessa platser och man bör därför alltid hålla sina väskor under uppsikt.

 

Det enklaste sättet att ta sig fram i Argentina är genom att beställa taxi. RADIO TAXI tillhör de officiella taxibolagen och anses vara det säkraste sättet att ta sig fram i huvudstaden. Vid resa från flygplatsen lönar det att ta beställd taxi eller flygbuss.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer om sjukdomar som finns på startsidan under fliken "Information om".

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 

 
 
 


GPS
WGS84: S 34° 5.5955', W 85° 14.2273'
Decimal: -34.0933, -85.2371

Här på kartan till höger kan ni se aktiviteten gällande denguefeber i landet. Tryck på pilen då ser ni utvecklingen även nedbrutet på städer och områden.

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.