Mårdhundar

 

Mårdhunden kan sprida flera farliga sjukdomar, exempelvis rabies och en typ av bandmask som för oss människor kan ge leversvikt med dödlig utgång.

 

Om ett infekterat djur lämnar avföring på eller i närheten av bär och svamp som människan plockar så finns det risk att den finns ägg från bandmask på bären eller svampen som sedan kan överföras till människan

I de länder där den finns har den visats kunna orsaka stora problem, bland annat på det inhemska djurlivet men det finns som sagt även risk för att människor drabbas.

 

Någonstans i mitten av 1900 –talet togs den från Asien till före detta Sovjetunionen som pälsvilt. Mårdhunden har sedan spridit sig över Centraleuropa och nu sprider den sig till Sverige och Norge via norra Finland. En kull brukar bestå av 6-12 ungar.

 

I Finland avlivas det ca 150 000 mårdhundar varje år. I Sverige har det än så länge avlivats ca 30 mårdhundar de senaste 3 åren men om det inte sätts in resurser för att stoppa spridningen kan det blir stora problem eftersom det är en invaderande art.

 

Om du ser en mårhund, spår av en mårdhund eller en överkörd mårdhund är det viktigt att du rapporterar detta till Jägareförbundet. Det gör att spridningen i Sverige kan kartläggas, djuret kan undersökas för att se om det finns sjukdomar mm.