Getingar och bin – Sveriges farligaste insekter

 

Getingar och bin räknas till Sveriges farligaste insekter. Varje år avlider cirka två till fem personer av stick från getingar eller bin som har utlöst en allergisk reaktion. I de dödliga fallen har personen ofta blivit stucken på halsen eller i ansiktet. Getingar och bin är som mest aktiva från juli till september. Cirka 1-3 procent av Sveriges invånare har getingallergi och dessa överreagerar på giftet.

 

Den allvarligaste reaktionen är allergichock (anafylaktisk chock) och den kräver omedelbar läkarbehandling med adrenalinspruta.

 

Getingar och bin lockas av:

 

Framförallt färgen gult, men även andra klara färger, dessutom blommiga och mönstrade kläder och textiler.

 

Söta saker och mat med ett stort proteininnehåll som kött, var försiktig när mat eller dryck intas utomhus, täck alltid över och var mycket observant på vad du tar in i munnen.

 

Häftiga rörelser lockar till sig andra getingar och bin.

 

Starka dofter som parfym, hårspray eller svett lockar dem.

 

Döda getingar lockar till sig andra getingar. Det är lämpligt att avlägsna den döda getingen, särskilt om det finns ett getingbo i närheten.

 

För mer handgripligt skydd är Insektsdräparen den effektivaste produkten. Den avlivar getingen eller biet med en elstöt som de får från strängarna på racket. De blir garanterat inte sig lika efter en träff!

 

Egenvård om du blivit stucken:

 

Ta bort eventuell gadd, försök få med dig hela giftsäcken.

 

Sticket kan lindras genom att fukta huden och gnida in en tablett med acetylsalicylsyra som Magnecyl, Bamyl, Treo, Ibuprofen eller Ipren. När symtomen är borta bör man tvätta bort tabletten.

 

Huskurer som att gnida en vitlöksklyfta eller ättika fungerar bra. Utsätt området med is eller annan kyla.

 

Mer beprövade medel för lindring är Kortisonsalva, Xylocain kräm och After Bite. Du kan trycka en sockerbit på det angripna området vilket gör att gift sugs upp i sockerbiten.

 

Det hjälper även att hålla den angripna kroppsdelen högt för att minska smärtan.

 

Om hudreaktionen blir större än 10 cm rekommenderas Antihistamin i tablettform. (FASS)

 

Åtgärder att göra om du blivit stucken vid allvarliga fall:

 

Så fort den stuckna personen blir illamående, begynnande ansiktssvullnad eller får svårt att andas ska läkare uppsökas. Den allvarligaste reaktionen är allergichock (anafylaktisk chock) och den kräver omedelbar läkarbehandling med adrenalinspruta.

 

Dessutom i följande fall enligt vårdguiden:

 

I det fall du blivit stucken tidigare och då fått en allergisk reaktion, kan kroppen reagera kraftigare vid andra tillfället.

Om sticken är många

Om sticken är i mun, svalg eller ögat.

Vid osäkerhet om du är allergisk

Det vanligaste vid en allergisk reaktion är att patienten får en adrenalinspruta.

 

Det finns förebyggande vaccin som läkare kan skriva ut om det konstateras att patienten har svår allergi mot getingar och bin.

 

Ring 112 och begär giftinformation för hjälp, tjänsten är öppet dygnet runt.
 

Aktuell information om getingläget i landet hittar ni på Anticemx hemsida.