Hygien

 

När man är på semester eller på resande fot är det inte alltid så lätt att tvätta händerna, som ofta är den största bäraren av bakterier. En god handhygien är det effektivaste sättet att undvika infektioner och kan vara nyckeln till en lyckad semester.

Smittoriskerna på hotellrummet

Tusentals resenärer vistas på hotell utomlands och i Sverige. Hotellrummet är en av platserna med extra stor risk att drabbas av kontaktsmitta. Multiresistenta bakterier, influensavirus, norovirus som kan ge vinterkräksjukan och mycket annat kan finnas där du minst anar.

Genom att känna till vilka de mest utsatta platserna är och hur man ska skydda sig kan många slippa otrevliga överraskningar. Flera sjukdomar kan spridas genom att föremål berörs i hotellrumet. Vi har listat de mest utsatta föremålen i ett hotellrum:

Fjärrkontrollen till tv
Strömbrytare för belysningen
Klockradion
Bryggare för varmvatten
Dörrhandtag
Spolknappen till toalettstolen
Ishinken
Klädhängare
Sängavel
Armstöd till stolar

Utöver hotellrummet så är saltkaret ett föremål som berörs av många i hotellets restaurang. Handhygienen är helt avgörande för att undvika smitta. Den som vill vara på den säkra sidan gör klokt i att torka av några föremål i rummet som kan utgöra störst risk med desinficerade våtservetter och smörja in sina händer med alcogel. Inga fingrar i munnen och undvik att peta er i ögonen. Tänk också på att mynt och sedlar är bland de största riskfaktorerna.Hittills i år har närmare 10 000 personer drabbats av de tre vanligaste multiresistenta bakterierna MRSA, VRE och ESBL som är anmälningspliktiga hos Smittskyddsinstitutet.

Trenden visar med all önskvärd tydlighet att kontaktsmittor utgör en ökad risksituation oavsett om de inträffar utomlands eller i Sverige. Förebyggande åtgärder är viktigt för att undvika