Allergi

 

Ska man resa utomlands kan plötsligt allergin bli till ett större problem än vad den är här hemma. Till att börja med bör man tänka på att uppge sina allergier för flygbolaget när man beställer resan, för att få ett alternativ till flygplansmaten. De flesta välkända flygbolagen har exempelvis både laktos och glutenfria alternativ. På vissa flygbolag innebär dock specialmaten en extra kostnad.

 

Om du skulle få en svårare allergichock utomlands är det viktigt att du är väl förberedd. Ta med två engångssprutor med adrenalin (epinephrine) som också kallas EpiPen. Efter att ha använt den ena bör man kontakta läkare så fort om möjligt eftersom det kan komma ytterligare allergiska reaktioner efter att man återhämtat sig.

 

Om man bara svullnar upp kring tex. ett bett men inte får några större besvär brukar det räcka med att ta receptfria allergitabletter.

För att förhindra sådana här situationer kan man bära med sig ett allergikort att ha med sig på restauranger och liknande.

 

Om du är eller blir medlem i Astma och allergi förbundet så kan du själv skriva ut ett allergikort (alltomallergi.se) som man kan få översatt till 27 olika språk. Du kan också få praktiska checklistor och tips som är användbara när du bokar semester.

 

Läs mer om allergi här! (Ni länkas från denna portal)