Åksjuka / Rörelsesjuka

 

Åksjuka också kallat rörelsesjuka uppstår för människor när deras hjärna tar emot synintryck och balansintryck som inte stämmer överens. När människor tar in för många intryck och för mycket information för hjärnan att hantera, leder detta till överbelastning som gör att vi blir illamående.

 

Det kan drabba alla människor i olika åldrar som har friska balansorgan i innerörat när de åker tåg, båt, flyg eller buss, dock reagerar man olika mycket. Åksjukan blir mer påtaglig om du har druckit någon form av alkohol eller är trött. Om du lider av migrän eller om det ligger i släkten ökar också risken för att bli åksjuk.

Åksjukan upplevs som sagt olika av alla människor men det är vanligt att man känner sig trött och får svårare att koncentrera sig. Dessa symtom följs av kallsvettningar och sedan brukar magen inte kännas som vanligt, vilket leder till illamående och ibland kräkningar.

 

Medan en person är åksjuk förvärras illamåendet om denne kommer i kontakt med starka dofter eller matos. Ibland kan den drabbade personen till och med få blodtrycksfall eller bli förvirrad.

 

Lindring

 

För att inte drabbas av eller åtminstone mildra åksjukan finns det både tips för vad du ska göra innan och under resan. Vid bil eller bussåkning brukar det hjälpa att blicka långt bort på vägen och att sitta långt fram.

 

Befinner du dig på en båt bör du positionera dig i mitten för där gungar det inte lika mycket, du bör även vara ute så pass mycket som möjligt i friska luften.

Under en resa, vare sig det är bil, buss eller flyg bör du inte läsa eller dricka alkohol. Du bör ha svalt omkring dig. Kom dessutom ihåg att äta små mängder mat flera gånger under resan så att magen får arbeta.

 

Medicin

 

Lider du av svår åksjuka finns det en mängd olika läkemedel vilka oftast tas innan resan. Det åksjukepreparaten gör är att dämpa de signaler som hjärnan tar upp från balansorganen. En vanlig bieffekt är trötthet och därför lämpar sig inte bilkörning efter att tagit ett sådant läkemedel.
Behöver du akut hjälp är det bäst att ta läkemedel som du för in i ändtarmen, stolspiller. Dessa tas upp snabbare än vanliga tabletter.

 

Förutom tabletter finns det även speciella åksjukeplåster och åksjuketuggummin. Om du har väldigt lätt för att bli åksjuk och känner att den receptfria medicinen inte hjälper bör du kontakta din vårdcentral.

 

Du bör även kontakta din vårdcentral om du har barn under fem år som lätt blir åksjuka men som då är för unga för vanlig medicin.