Indonesien

 

Huvudstad: Jakarta

Folkmängd: 237,5 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Indonesiska, javanesiska

Landsnummer: +62
Polis/ambulans nr: 110/118/119

Yta: 1,9 milj. km²

Religion: Muslimer

Valuta: Rupiah

 

 

Officiell hemsida för turism:

www.my-indonesia.info

 

Indonesiens Ambassad i Sverige

Indonesiska ambassaden,

Sysslomansgatan 18,Stockholm

Tel nr. 08-545 558 80

 

Svenska Ambassaden i Indonesien

Menera Rajawali, 9th

floor JI. Mega Kuningan Lot #5.1 ,

Kawasan Mega Kuningan, Jakarta

Tel nr. +62-(0)21-2553 59 00

 

 

För inresa till Indonesien krävs ett giltigt pass för minst 6 månader. Visum krävs för svenska medborgare. HIV-test ej nödvändigt.

 

Dödlig sprit i Indonesien

 

Två svenskar har de senaste åren avlidit efter att ha druckit sprit innehållande metanol. Hittills under år 2012 har 50 dödsfall inträffat av metanolförgiftning. Små mängder krävs för att bli sjuk. Redan en liten mängd som en centiliter kan ge ögonskador och en deciliter kan innebära dödsfall. Dödsfallen av de båda svenskarna inträffade i sydöstra Indonesien på paradisön Gili Trawangan. Svensken drack drinken mojito på den välkända baren Sama Sama (rekommenderas av Lonely Planet) och ett dygn senare avled han den andra svensken dog av arraksbrännvin. Arraksbrännvin och annan lokalt producerad sprit utgör en stor risk i hela området som på öarna Lombok och Bali. Försiktighet bör tas i hela Indonesien.

Besök gärna facebooksidan "A Drink To Die from" vilken innehåller en samlad information om de olika dödsfallen. Sidan hittas här!

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Indonesien drabbas med jämna mellanrum av jordbävningar och lokala översvämningar. Under regnperioden är det heller inte ovanligt med ler- och jordskred.

Man har sedan 2006 rapporterat om ökad aktivitet hos vulkanen Merapi på mellersta Java. Ambassaden uppmanar personer som befinner sig i området att hålla sig informerade om utvecklingen. Indonesien var det mest drabbade landet av Tsunamin för några år sedan med tusentals döda.

Säkerhet:

 

Turister som befinner sig i Indonesien bör vara uppmärksamma och hålla sig välinformerade om utvecklingen av säkerhetssituationen. Jakarta och andra städer har under de senaste åren utsatts för bombattentat av islamistiska extremister. Platser som kan riskera att drabbas av terroristattacker är ställen där västerlänningar vistas, exempelvis hotell, skolor, restauranger och shoppingcentrum. Säkerheten varierar dock väldigt mycket beroende på vilken provins man väljer att besöka.

 

Utrikesdepartementet uppmanar till vaksamhet, stor försiktighet och att följa den lokala utvecklingen som kan påverka säkerhetssituationen i följande provinser: Aceh, Väst Timor samt Sulawesi & Kalimantan. Resor till Ambon i Moluckerna bör undvikas, då det kan bli omöjligt att bistå utlänningar som hamnar i nödläge. För att resa till Papua krävs tillstånd av polisen, med undantag från Jayapura och Biak. Man bör där undvika större folksamlingar och demonstrationer då de snabbt kan övergå till kravaller.

I Jakarta har antalet rån och överfall ökat. Man bör på kväll- och nattetid undvika gångbroar i centrala Jakarta. Kreditkortsbedrägerier är också vanliga. Dock anses den allmänna kriminaliteten låg i internationell jämförelse.

 

Bali är generellt sett en säker plats att vistas på och våldsbrott är ovanligt. Sedan det senaste terrordådet 2005 anses det relativt säkert att resa dit. Man bör ändå se upp för ficktjuvar, bilstölder och väskryckningar. Under 2009 har det kommit rapporter om rabies på Bali. Ambassaden uppmanar resenärer att vara försiktiga och undvika fysisk kontakt med hemlösa djur samt att hålla särskild uppsikt över sina barn, då det smittar genom djurets saliv. Kontakta omedelbart sjukvård vid misstanke om smitta.

EU har utfärdat säkerhetsvarning vad gäller Indonesian Airlines då det anses att säkerheten är otillräcklig.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".

 


GPS
WGS84: S 0° 47.3565', E 113° 55.2796'
Decimal: -0.7893, 113.9213

Här på kartan till höger kan ni se aktiviteten gällande denguefeber i landet.

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.