Brännmaneter i Sverige 

Våra traditionella brännmaneter kan  framkalla svåra allergiska reaktioner hos dem som är överkänsliga.  Symtomen kan annars liknas vid att det svider, bränner och i svårare fall även uppträder som brännskador.

På senare tid har det dock dykt upp en ny art av brännmanet – Clining Jellyfish /  Klängmanet, som har starkare gift än de svenska och kan skapa större problem.  Läs mer längre ned på denna sida. 
 

De två svenska brännmaneterna vilka är de så kallade den röda och den blå, finns från Öresund, längs västkusten upp till Norra Bohuslän. Den röda som även är både gul och orange till färgen blir max 50 centimeter i diameter med trådar som kan bli flera meter långa. Den blå är normalt sett mindre.
 

De kommer upp till ytan under sommaren när det är lite kallare i vattnet. Om det är varmt i vattnet håller de sig gärna på botten då de uppskattar lite mer kyla. Trådarna är giftiga även om de lossnat från maneten och därför ska man aldrig plaska i vattnet annars släpper de sina trådar. Trådarna kan bli flera meter långa och därför måste man alltid vara försiktig.

De andra "vanliga" maneterna som inte har några trådar som heter Öronmaneten samt Kompassmaneten. De ser ut som en genomskinlig massa av gelé och är inte farliga. Dock har även dessa små nässelceller men effekten är sällan kännbar.


Ny art av brännmanet – Clining Jellyfish /  Klängmanet.
Under 2018 har det dock dykt upp en ny art av maneter, som har starkare gift än de svenska och kan skapa större problem. Maneten heter ”Clinging Jellyfish”, Gonionemus eller ”Hydra”. Det svenska namnet är Klängmanet. Ett bestånd av maneten har upptäckts i den södra delen av Bohuslän kring Skåpesund vid Tjörn och Orust.

Det är en liten manet, bara 2,5 centimeter och klänger sig gärna fast i ålgräs och är som mest aktiv på nätter då den simmar.  Normalt finns Klängmaneten i Asien och Ryssland, men nu med varmare hav har den även hittat till den svenska kusten, som även fanns i Sverige för närmare 90 år sedan.

Vid badplatser med mycket rörelse och öppen kust är risken väsentligt mindre att träffa på maneten.  Bad på lugnare plats i närheten av ålgräs eller alger bör man vara mer uppmärksam.
 Mer information här. 


Om man bränner sig kan följande åtgärder genomföras:

 
1. Badda området med vinäger. Vinäger neutraliserar manetens tentakler och upphör att sprida gift.

2. Plocka bort tentaklerna med hjälp av en pincett i första hand eller med era fingrar. Skölj pincetten eller era fingrar mellan gångerna.

3. Tillför värme. Förslagsvis en uppvärmd handduk, sten eller sänk området i varmt vatten. Värmen tar död på giftets protein.

 

Använd ingen handduk eller försök att gnugga bort trådarna annars kan fler nässelceller spricka och det gör skadan värre. Skulle ögonen drabbas skölj med ögonvatten. För att lindra smärtan kan man sänka kroppsdelen i varmt vatten mellan 40-45 grader.
 

Behandla området med vinäger, utspädd ättika, Salubrin eller preparat som innehåller ammoniak. Kortisonkräm eller Xylocain-kräm är andra alternativ. Alkohol på det drabbade området är inte lämpligt. Läkare bör kontaktas om problemen är allvarliga, särskilt om trådarna hamnat i dina ögon.

Flera tips om hur man ska lindra obehag och smärta från brännmaneter som varit rekommenderade åtgärder under många år stämmer inte. Enligt en medicinsk forskningsrapport inom toxikologi som släpptes år 2017 från ”Department of Tropical Medicine, University of Hawaii”.

Det åtgärder som inte fungerar är: Skölja det utsatta området med saltvatten eller urinera, skrapa bort trådarna med kreditkort, handduk eller sand och tillföra kyla. Dessa åtgärder förvärrar problemen.

 


För att skydda sig
Använd en manetskyddande kräm.

Foto: Theresa Johansson