Solsveda

 

När huden har fått för mycket UV – strålning bränner man sig. Huden tar skada och det uppstår en rodnad. Huden blir varm, röd och svider och i värsta fall bildas det blåsor.

 

Man kan säga att solsveda är en slags lindrig brännskada. Har man en överkänslighet mot solens UV – strålning kan man även få soleksem. Det är kroppens immunförsvar som reagerar mot solljuset. Soleksem visar sig i form av att man får små knottriga, kliande utslag som fjällar efter några dagar.

Vill du bli brun utan att löpa risk att få hudskador bör du tänka på hur du solar och att bara bli så brun som din hudtyp tål. Genom att vara ute mycket under vintern och våren vänjer du långsamt huden vid solen. En jämn och långsamt utvecklad brunhet ger bäst skydd mot solens skadliga strålar.

 

Bra att tänka på:

 

Undvika solen när den är som starkast, mitt på dagen mellan 11 – 15. Var i skuggan istället, du blir brun även där och undviker att bli bränd!

 

Använd solhatt och solskyddsmedel som komplement till kläderAnvänd solskyddsmedel med minst faktor 15 då du är på solsemester.

 

Om du brukar få soleksem; undvik att sola med parfym, och var extra försiktig med solen.

 

Det finns olika sätt att skydda sig på, och det bästa av dem är kläder. Om man inte vill gå omkring med heltäckande kläder bör man använda solskyddsfaktor. Man bör tänka på att den försvinner när man svettas, badar eller torkar av sig med en handduk. Smörj på ofta och mycket. Vad gäller småbarn är det bättre att klä på dem ordentligt. Solsveda.

 

Om man får solsveda bör man avstå från sol ett par dagar så att huden får läka. Det hjälper att kyla med kallt vatten, kylande liniment eller en svalkande fettfri gel.

 

Aloe Vera ska vara väldigt effektiv vid solsveda och hudirritation. Ett annat knep som fungerar överraskande bra är sura vätskor som yoghurt och filmjölk. Besvären kan också lindras med hydrokortison som hjälper mot klådan. Om solsvedan är väldigt svår kan man också ta smärtstillande medel.