Nyttiga tips - brännmaneter

Närmare 100 000 personer varje år skadas och dödas på grund av giftiga djur i havet. De flesta problemen är kopplade till maneter, det finns över 100 giftiga arter. Till de farligaste hör Kubmaneten (Chironex Fleckeri), som även kallas för havsgeting. Två svenskar har omkommit sedan 2008 i Thailand och en person i Malaysia.

Havsgetingen finns normalt i Australien men har spridit sig till Thailand (även på fler platser i Sydostasien), Filippinerna, Malaysia, Papua Nya Guinea, Afrikas sydvästkust, Marocko, Indien, Sydamerika samt till USA (Florida).
 

Havsgetingens gift sägs vara så starkt att den kan döda flera vuxna personer på några få minuter, och hör till det giftigaste i världen. Som med alla giftiga maneter finns nässelceller i trådarna (tentaklerna) som vid beröring sänder ut gift som omedelbart tränger in i människan. Under perioden oktober till maj är havsgetingen som mest aktiv.

Symtomen blir en omedelbar smärta, illamående, huvudvärk, muskelvärk och feberkänsla. I svåra fall får offret andningsproblem och svåra kramper som leder till att man drunknar. Giftet från en manet framkallar en allergisk reaktion vilket innebär att reaktionen blir olika från person till person, precis som ett getingstick kan döda en person som är överkänslig.
 

Det kan vara svårt att upptäcka en manet i vattnet och ett tips är att när högvattnet är på väg in mot stranden ska man inte bada. Maneter följer vattnets strömmar. Var även vaksam om det finns varningsskyltar uppsatta. I Australien rådet totalt badförbud vissa delar av året på särskilda områden, manetsäsongen kallas för "Stinger Seasoon".
 

För att skydda sig finns särskilda badkläder som kan liknas vid våtdräkter. Det finns serum för symtomen som framkallas av Kubmaneten främst i Australien, inte helt säkert att det finns på andra platser.

Kubmaneten trivs bäst i grumliga vatten och gärna i skuggiga platser. En risksituation kan även vara precis efter att det har regnat.

Bland övriga livsfarliga maneter räknas även Portugisisk Örlogsman till de värre och som ger liknande symtom som Kubmaneten. Denna manet finns i Atlanten och i Medelhavet och känns igen genom att färgen är starkt blåaktigt.

För att skydda sigkan man använda en manetskyddande kräm såsom exempelvis Safe Sea.


Om man bränner sig kan följande åtgärder genomföras:

 
1. Badda området med vinäger. Vinäger neutraliserar manetens tentakler och upphör att sprida gift.

2. Plocka bort tentaklerna med hjälp av en pincett i första hand eller med era fingrar. Skölj pincetten eller era fingrar mellan gångerna.

3. Tillför värme. Förslagsvis en uppvärmd handduk, sten eller sänk området i varmt vatten. Värmen tar död på giftets protein.


För att lindra smärtan kan man sänka kroppsdelen i varmt vatten mellan 40-45 grader. Behandla området med vinäger, utspädd ättika, Salubrin eller preparat som innehåller ammoniak. Kortisonkräm eller Xylocain-kräm är andra alternativ.
Alkohol på det drabbade området är inte lämpligt.

Flera tips om hur man ska lindra obehag och smärta från brännmaneter som varit rekommenderade åtgärder under många år stämmer inte. Enligt en medicinsk forskningsrapport inom toxikologi som släpptes år 2017 från ”Department of Tropical Medicine, University of Hawaii”.

Det åtgärder som inte fungerar är: Skölja det utsatta området med saltvatten eller urinera, skrapa bort trådarna med kreditkort, handduk eller sand och tillföra kyla. Dessa åtgärder förvärrar problemen.


Läkare bör kontaktas om problemen är allvarliga, särskilt om trådarna hamnat i dina ögon. Vad gäller behandling av skador från de dödliga maneterna (Kubmaneten, Getingmaneten och Portugisisk Örlogsman) kan det bli föremål för akut läkarhjälp.