Grekland

 

Huvudstad: Aten

Folkmängd: 11,1 miljoner

Statsskick: Republik

Språk: Grekiska

Landsnummer: +30
Polis/ambulans nr: 112

Yta: 131 957 km²

Religion: grekisk–ortodox kristendom
Valuta: Euro

 

Officiell hemsida för turism:

www.gnto.co.uk

 

Greklands Ambassad i Sverige

Grev Magnigatan 4, Stockholm

Tel nr. 08-661 78 80

 

Svenska Ambassaden i Grekland

Vassileos Konstantinou 7, Aten

Tel nr. +30 1 729 04 21

 

För inresa till Grekland krävs ett giltigt pass för minst 3 månader. Visum behövs vid resor över 3 månader. HIV-test ej nödvändigt.

 

Dödsfall i Grekland av denguefeber.

 

Det första konstaterade dödsfallet av den dödliga virussjukdomen denguefeber som överförs av mygg har inträffat i Grekland. Denguefeber har inte funnits i Grekland sedan år 1920 men har nu återvänt. Tre av världens farligaste tropiska sjukdomar överförda av mygg finns numera i landet. Utöver denguefeber finns även malaria och West-Nile virus i Grekland. Smittkällan var i det aktuella fallet troligen den Asiatiska Tigermyggan.

Dödsfallet inträffade i en by vid namn Agrino och drabbade en äldre man. Det rör sig om ett dödsfall men det visar att sjukdomen har fått fäste i Grekland. Den troliga smittkällan är den Asiatiska Tigermyggan som sprider sig på den europeiska kontineneten. Myggan kan överföra ett flertal myggreaterade virussjukdomar. Denguefeber finns sedan 2010 både i Kroatien och i Frankrike. Läs mer om denguefeber här!

Farliga myggsjukdomar i Grekland

 

Under juli 2012 har fem fall av den beryktade myggrelaterade virussjukdomen West Nile virus upptäckts i Aten. Dessutom finns konstaterat fall av malaria i Attica området. Både West Nile virus och malaria har relativ nyligen etablerats i Grekland.

 

West Nile virus rapporterades för första gången i Grekland år 2010 med hela 262 smittade varav 35 personer som avled. Under juli och augusti 2011 smittades 37 personer. Under 2012 har hittills fem personer blivit smittade. Varken under 2011 eller under 2012 har sjukdomen resulterat i några dödsfall. Sannolikheten att drabbas av West Nile är dock låg samt att den blir livshotande. Läs mer om West Nile.

 

Grekland var sedan 1974 förklarat som ett malariafritt område med några få undantag av importerade fall under åren. Men år 2009 gjorde malarian åter debut i landet med sex fall. Under år 2011 blev 16 personer smittade. I slutet av juni 2012 upptäcktes ett nytt fall av malaria vid staden Maraton i Attica området. Den malariaparasiten som varit aktuell i Grekland är Plasmodium vivax. För närvarande rådgör grekiska smittskyddsmyndigeter med europeiska ECDC, WHO och CDC i USA. I dagsläget rekommenderas ingen förebyggande behandling för resor till Grekland. 

 

Vid resor till Grekland är kunskapen om hur ni ska skydda er mot mygg viktig, läs mer om nyttiga tips för myggskydd här!

 

Vanligaste naturkatastroferna:

 

Grekland är beläget i ett område med seismografisk aktivitet och jordskalv förekommer både på fastlandet och på öarna. Även vulkanutbrott förekommer, om än i betydligt mindre omfattning än jordbävningar.

Grekiska fastlandet har länge haft problem med stora och besvärliga skogsbränder. Bränderna är vanligast förekommande under sommarhalvåret.

 

Säkerhet:

 

Som på de flesta andra platser där turister vistas, så är det relativt vanligt med ficktjuvar i Grekland. Man bör vara försiktig om man vistas i stora folksamlingar och framför allt i Athen om man rör sig kring Omonia, Monastiraki och i Piréus. Även på Athens flygplats bör man vara extra försiktig, då fickstölder är extra vanliga just där.

I Grekland är det ovanligt med våldtäkter, personrån och överfall, man kan känna sig relativt säker som turist.

 

Trafiken i Grekland är betydligt hetsigare än vad vi är vana vid i Sverige. Man bör vara extra försiktig när man går över gatan, eftersom bilarna oftast inte stannar vid övergångsställena. Olycksfallsstatistiken i trafiken är hög och det är årligen många turister som skadas, framförallt de som färdas på mopeder och motorcyklar.

 

Hälsa:

 

Resenären bör i god tid innan en resa kontakta en vaccinationsklinik för att rådgöra om eventuell förebyggande behandling. Vid resor till tropiska resemål är grundskyddet särskilt viktigt men även inför resor till flera andra destinationer. Läs mer under länken "Sjukdomar" som finns på startsidan om förebyggande åtgärder och behandlingar vid destinationer där risk för allvarliga sjukdomar kan vara möjlig.

 

De vanligaste dödsorsakerna för resenärer oavsett land:

 

• Trafikolyckor är den ledande dödsorsaken för turister upp till 55 år.

• Andra faktorer är drunkningsolyckor, flygkrascher, mord och brand.

• Hjärtattacker är den ledande dödsorsaken för turister äldre än 55.

• 1 % av turisternas dödsfall beror på infektioner.

 

Resenärer rekommenderas alltid att se över sitt försäkringsskydd inför resan.

 

För en mer precis och dagsaktuell information om sjukdomar och annat ber vi er att undersöka läget under rubriken "länkar" på startsidan som avser "hälsa & riskinformation".


GPS
WGS84: N 39° 4.4525', E 21° 49.4587'
Decimal: 39.0742, 21.8243

Här får du information om väder, trafik, vägbeskrivningar, webbkameror och möjlighet att se på foton.

 

Följ denna länk och tryck sedan på ikonen "etiketter" i det högra hörnet och välj ditt intresseområde.